Doprava ZDARMA nad 2500Kč; Množstevní sleva až 30%!

Zakázkový 3D tisk: Kdy se vyplatí vs. vlastní tisk?

V dnešní době je 3D tisk stále dostupnější a více uživatelů si pokládá otázku, zda investovat do vlastní 3D tiskárny nebo raději využít služeb zakázkového 3D tisku. Odpověď závisí na několika faktorech, jako je frekvence tisku, složitost projektů a technické požadavky na materiály a přesnost. Tento článek vám pomůže rozhodnout, která možnost je pro vás nejvhodnější.

3D tisk na zakázku pozadí procesu zakázkový 3D tisk

1. Výhody zakázkového 3D tisku

Zakázkový 3D tisk nabízí širokou škálu výhod pro firmy i jednotlivce, kteří potřebují kvalitní výtisky bez nutnosti investovat do vlastní tiskárny a všeho, co s ní souvisí. Tisk na zakázku umožňuje přístup k pokročilým technologiím a materiálům, které by byly pro jednotlivce příliš drahé nebo složité na údržbu.

a) Přístup k pokročilým technologiím a materiálům

Jednou z největších výhod zakázkového 3D tisku je možnost využít pokročilé technologie, jako jsou SLA, SLS nebo PolyJet, které poskytují vysokou přesnost a detail. Tyto technologie jsou ideální pro projekty, kde je třeba tisknout složité geometrie, jemné detaily nebo speciální materiály, které by běžné FDM tiskárny nezvládly.

Příklady pokročilých technologií v zakázkovém tisku:

  • SLA: Tisk s vysokou přesností a jemnými detaily pro šperky nebo miniatury.
  • SLS: Vhodné pro mechanicky namáhané díly, které vyžadují vysokou pevnost.
  • PolyJet: Umožňuje tisk z více materiálů najednou, ideální pro prototypy s kombinovanými vlastnostmi.

b) Flexibilita a variabilita materiálů

Zakázkové tiskárny nabízejí široký výběr materiálů, od základních plastů, jako je PLA nebo PETG, až po pokročilé kompozity, jako jsou uhlíková nebo skelná vlákna (CF/GF), pryskyřice nebo dokonce kovy. To umožňuje tisknout díly přesně na míru specifickým požadavkům, jako je vysoká odolnost, pružnost nebo voděodolnost.

Příklady materiálů používaných v zakázkovém tisku:

  • TPU: Pružné materiály vhodné pro těsnění a pružné díly.
  • Nylon: Vysoká mechanická odolnost, vhodná pro technické a průmyslové díly.
  • Resin: Hladké a detailní povrchy, ideální pro šperky nebo detailní modely.

c) Kvalitní výstup bez starostí

Pro ty, kteří potřebují profesionální výsledky, ale nechtějí se učit pracovat s vlastní tiskárnou, je zakázkový tisk ideální volbou. Zakázkové tiskové služby zajišťují, že výtisky budou splňovat všechny požadované specifikace bez nutnosti úprav nastavení, řešení technických problémů nebo investic do údržby tiskárny.

2. Výhody vlastního 3D tisku

Na druhou stranu, pro pravidelné uživatele, kteří chtějí tisknout často a mají zájem se naučit práci s technologií, může být pořízení vlastní 3D tiskárny skvělou volbou. Vlastní tiskárna poskytuje maximální kontrolu nad procesem, což je ideální pro ty, kteří chtějí experimentovat s různými nastaveními nebo materiály.

a) Nezávislost a flexibilita

Vlastní tiskárna vám umožní tisknout kdykoliv a bez nutnosti čekat na externí službu. Máte také plnou kontrolu nad procesem, což je výhodné, pokud potřebujete rychle reagovat na změny v projektu nebo experimentovat s různými nastaveními tiskárny a materiály.

b) Nižší náklady na menší projekty

Pokud plánujete tisknout často nebo malé série, investice do vlastní tiskárny se může vyplatit. Po počáteční investici do zařízení a materiálů jsou náklady na provoz relativně nízké, zejména pokud používáte běžné materiály, jako je PLA nebo PETG.

Příklady situací, kdy se vlastní tiskárna vyplatí:

  • Časté tisknutí prototypů: Pokud tisknete pravidelně malé množství dílů nebo prototypů, může být vlastnictví tiskárny ekonomičtější.
  • Rychlá výroba dílů na vyžádání: Pro projekty, kde potřebujete rychlou výrobu, vám vlastní tiskárna umožní reagovat okamžitě.

3. Porovnání nákladů: zakázkový tisk vs. vlastní tiskárna

Rozhodování mezi zakázkovým tiskem a vlastní tiskárnou často závisí na rozpočtu a frekvenci tisku. Zakázkový tisk je ideální pro jednorázové projekty nebo malé série, kde není ekonomicky výhodné investovat do vlastní tiskárny. Naopak pro pravidelné nebo dlouhodobé projekty může být pořízení vlastní tiskárny nákladově efektivní.

a) Zakázkový tisk

Cena za zakázkový tisk se odvíjí od složitosti výtisku, použitého materiálu a technologie. Pro jednorázové zakázky nebo složité projekty, kde je potřeba vysoká přesnost nebo speciální materiály, je zakázkový tisk cenově výhodnější než pořízení vlastní tiskárny, která by vyžadovala vysoké počáteční náklady a pravidelnou údržbu.

Příklady, kdy zvolit zakázkový tisk:

  • Prototypy nebo modely s vysokými požadavky na přesnost: SLA nebo SLS tisk může být drahý na pořízení, ale pro zakázkový tisk je to ideální volba.
  • Náročné materiály: Pokud potřebujete tisknout z materiálů, jako jsou kompozity nebo pryskyřice, je lepší využít zakázkovou službu, která má tyto materiály a technologii k dispozici.

b) Vlastní tiskárna

Pořizovací náklady na FDM tiskárnu se pohybují od několika tisíc korun pro základní modely po desítky tisíc pro pokročilejší stroje. K tomu je třeba přičíst náklady na filamenty, údržbu tiskárny a případné náhradní díly. Vlastní tiskárna se však vyplatí, pokud plánujete pravidelně tisknout velké množství dílů nebo často potřebujete rychlé prototypování.

Příklady, kdy se vyplatí vlastní tiskárna:

  • Pravidelné prototypování a malé série: Pokud potřebujete flexibilitu a chcete často testovat různé návrhy, vlastní tiskárna vám umožní tisknout okamžitě bez čekání.
  • Osobní projekty a domácí dílny: Pro kutily a hobby nadšence, kteří chtějí experimentovat a vytvářet vlastní produkty, je investice do tiskárny logickým krokem.

Závěr

Výběr mezi zakázkovým 3D tiskem a vlastní tiskárnou závisí na vašich potřebách a rozpočtu. Zakázkový 3D tisk je skvělou volbou pro jednorázové nebo složité projekty, kde potřebujete přístup k pokročilým technologiím a materiálům. Na druhou stranu, vlastní tiskárna se vyplatí pro pravidelné uživatele, kteří chtějí mít plnou kontrolu nad procesem a flexibilitu. Bez ohledu na to, kterou možnost zvolíte, 3D tisk vám umožní vytvářet díly a prototypy s neuvěřitelnou přesností a rychlostí. Pokud si nejste jistí, co je pro vás nejlepší, rádi vám poradíme a pomůžeme s realizací vašich projektů.

Nezávazná poptávka

Poptejte nás ještě dnes.

Rychlý kontakt

Potřebujete poradit nebo se vám prostě nechce vyplňovat formulář?

+420 728 823 474